RecyStel Stelkozijn profielen - voordelen van kunststof stelkozijnprofielen

10 voordelen van kunststof stelkozijnprofielen – Ben jij al overtuigd?

Of je nu kunststof, aluminium of houten kozijnen monteert, in nieuwbouw- of renovatieprojecten: de kunststof stelkozijnprofielen van RecyStel bieden talloze voordelen. Van een hoge duurzaamheid en uitstekende thermische isolatie tot en met een optimale verwerkbaarheid én stabiele prestaties. In dit artikel hebben we de 10 belangrijkste voordelen van kunststof stelkozijnprofielen voor je op een rij gezet.

RecyStel Stelkozijn profielen - voordelen van kunststof stelkozijnprofielen

1. Vervaardigd uit gerecycled PVC

De RecyStel stelkozijnprofielen bestaan voor meer dan 95% uit gerecyclede materialen, veelal afkomstig uit oude, gedemonteerde kozijnen, reststukken en zaagafval. Ons ‘donormateriaal’ betreft hoogwaardig PVC, dat volledig vrij is van weekmakers. Voor de productie wordt alle PVC in kleine stukjes gebroken en gegranuleerd tot kunststof korrels, die vervolgens worden verwarmd. Hierdoor ontstaat een vloeibare massa die onder hoge druk door onze matrijzen wordt geperst. Dit proces wordt met een mooi woord ook wel extrusie genoemd. Tijdens het extrusieproces wordt een speciaal gas aan de stelkozijnprofielen toegevoegd, waardoor zij opschuimen. Het resultaat is een ‘gerecycled geschuimd PVC’ met een zeer hoge isolatiewaarde, die tot 40% hoger ligt dan gewone kunststof. Koudebruggen zijn niet aan de orde. Bovendien kan het materiaal meerdere malen gerecycled worden, zonder aan kwaliteit te verliezen. Dit maakt de stelkozijnprofielen vele malen duurzamer dan hout. Alleen aan de kopse kant (zichtzijde) wordt nieuw materiaal toegevoegd, waardoor duurzaamheid én een hoogwaardige uitstraling perfect gecombineerd worden. Het achteraf aanbrengen van een afwerkstrip is dus niet meer nodig.

2. Gemakkelijk te zagen, frezen, boren, schroeven en nieten

Doordat onze stelkozijnprofielen worden opgeschuimd, krijgen zij dezelfde eigenschappen als hout. Verwerkers kunnen de stelkozijnprofielen eenvoudig zagen, frezen, boren, schroeven en nieten, zonder risico op scheuren. Dit maakt de stelkozijnprofielen tevens geschikt voor houtskeletbouwprojecten. De stelkozijnprofielen kunnen bovendien op exact de juiste lengte worden afgekort.

3. Stabiele prestaties

Het grootste voordeel van kunststof is dat de kwaliteit stabiel blijft. Ook na lange tijd en in alle weersomstandigheden. Het materiaal trekt na montage niet krom en tordeert (verdraait) niet. Je kunt het bij wijze van spreken tien jaar in een bak met water leggen, zonder dat de materiaaleigenschappen veranderen. Beschermende en vochtkerende DPC-folies zijn dan ook niet nodig.  Wanneer de profielen in en uit de vrachtwagen worden geschoven en er ontstaan krasjes door zand, stof en/of ander vuil, dan heeft dit geen enkele invloed op de prestaties van het stelkozijnprofiel.

4. Nooit meer gronden

Het gronden van de RecyStel stelkozijnprofielen is niet nodig, ook de kopse kanten niet na het verzagen van de lengtes. Hiermee spelen we volop in op de actuele omstandigheden op de bouw, waarin doorlooptijden flink onder druk staan.

5. Standaard verkrijgbaar in lengtes van 6 meter

Onze stelkozijnprofielen worden standaard geëxtrudeerd in lengtes van 6 meter. Een lengte die niet alleen gebaseerd is op de kratafmetingen en vrachtwagens van onze verwerkers, maar die tevens leidt tot aanzienlijk minder restafval. Omdat wij de productie volledig in eigen hand hebben, kunnen wij op aanvraag ook afwijkende lengtes leveren.

6. Uitstekende thermische isolatie

De RecyStel stelkozijnprofielen onderscheiden zich door een uitstekende U-waarde van 0,38 W/m²K. Dit betekent dat slechts 0.38 W (Watt/warmte) per seconde, m² en °K (Kelvin) temperatuurverschil naar buiten verloren gaat. Hiermee is de isolatiewaarde van onze kunststof stelkozijnprofielen tot 3x beter dan van hout! Een belangrijk voordeel, nu luchtdicht bouwen steeds hoger op de agenda staat. Dit maakt onze stelkozijnprofielen ook zeer geschikt voor (bijna) energieneutrale gebouwen (BENG) en passiefhuisconstructies.

7. Lange levensduur en onderhoudsvrij

Ook wanneer je kijkt naar aspecten als levensduur en onderhoud is kunststof een excellente keuze. Kunststof kan namelijk niet rotten of schimmelen en neemt geen vocht op, waardoor het materiaal een aanzienlijk langere levensduur heeft dan hout. Kunststof behoeft bovendien geen schilderwerk en hoef je niet te gronden.

8. Voor elke situatie een passend stelkozijnprofiel

In het assortiment van RecyStel vind je verschillende stelkozijnprofielen, waarmee we voor ieder gebouw en iedere situatie een passende oplossing bieden. Onze R-2005 bijvoorbeeld is 20,4 centimeter breed en aan beide zijden voorzien van een hoogwaardige zwarte afwerking, waardoor het stelkozijnprofiel tweezijdig te gebruiken is. Hierdoor kan nog meer materiaal worden bespaard! De R-2008-1 en R-2008-2 stelkozijnprofielen zijn speciaal ontwikkeld voor renovatieprojecten. Beide profielmodellen vallen precies over de bestaande spouwlat heen. Daarnaast kan de 2e poot gemakkelijk op maat worden ingekort, zodat de dikte van het stucwerk exact kan worden opgevangen.

9. Eenvoudige montage in combinatie met RecyClick ankers

Om doorlooptijden op de bouw zo kort mogelijk te houden, worden kunststof, aluminium en houten kozijnen steeds vaker volledig voorbereid en beglaasd op projecten aangeleverd. RecyStel speelt hierop in met de RecyClick ankers. Deze rvs veersystemen kunnen eenvoudig aan de dagkant van het stelkozijn worden vastgeschroefd. Vervolgens kunnen de kozijnen heel eenvoudig van buitenaf in het stelkozijn worden vastgeklikt. Groot voordeel van de RecyClick ankers is dat niet meer in het kozijn geboord hoeft te worden, waardoor ook de luchtkamers intact blijven. Kraken door uitzetten of krimpen van het kozijn is bovendien niet meer aan de orde.

10. Niet duurder dan hout

De prijs van kunststof ten opzichte van hout is inmiddels ook geen kantelpunt meer. Zeker niet met de actuele houtprijzen. Een stelkozijn gebaseerd op RecyStel stelkozijnprofielen is zelfs goedkoper dan bijvoorbeeld een hardhouten stelkozijn!

Een extra elfde voordeel is dat RecyStel Kunststof Stelkozijnprofielen en het clicksysteem snel leverbaar zijn. In onze webshop staan de diverse stelkozijnprofielen én hun eigenschappen overzichtelijk weergegeven. Alle producten zijn uit voorraad leverbaar. Vandaag besteld, is over 3 werkdagen in huis.