RecyStel Stelkozijnprofielen - Gerecyclede stelkozijnprofielen - Stelkozijn inbouw - hout of kunststof

Hout of kunststof, welk stelkozijnprofiel moet ik kiezen?

Wat zijn de voordelen van kunststof stelkozijnen als u ze vergelijkt met de houten variant? De materiaalkeuze is van meerdere factoren afhankelijk. Duurzaamheid en onderhoud zijn belangrijke redenen, maar ook de kosten van het materiaal spelen mee in de uiteindelijke keuze.

Kunststof kan niet rotten of schimmelen, het isoleert uitstekend, het behoeft geen schilderwerk, kan zonder problemen hergebruikt worden en is vlamdovend. Daarnaast is de isolatiewaarde van kunststof stelkozijnen tot drie keer beter dan van hout. Het grootste voordeel van kunststof is dat de kwaliteit stabiel blijft.

Voor een stelkozijn geldt daarnaast dat deze in toenemende mate gemonteerd worden in een kierdichte en dus vochtige omgeving waar hout verstikt in zijn eigen vocht. Dan begint het soms al na enkele jaren weg te rotten en zit het stelkozijn op een plek waar je niet bij kunt komen. Met een kunststof stelkozijn sluit je die risico’s uit én investeer je in duurzaamheid.

De voordelen van kunststof stelkozijnprofielen op een rij:

  • Perfect isolerend stelkozijn. U-stelkozijn [W/(m².K)] = 0,38;
  • De beste keuze voor energie neutrale en passief te bouwen projecten;
  • Onderhoudsvrij, rot niet, schimmelt niet en neemt geen vocht op;
  • Vlamdovend;
  • Stabiele prestaties (trekt niet krom en tordeert niet);
  • Maatvast en nauwkeurig te produceren met zeer geringe toleranties;
  • Volledig recyclebaar. Cradle-to-Cradle.

Zijn kunststof stelkozijnprofielen duurder dan hout?

Theo van Gorkom, algemeen directeur van RecyStel legt uit dat de prijs van kunststof ten opzichte van hout geen struikelblok hoeft te zijn, zeker nu met de actuele houtprijzen in tijden van materiaaltekorten. Een stelkozijn gebaseerd op RecyStel stelkozijnprofielen is goedkoper dan een meranti stelkozijn: ‘Je moet niet in een traditionele materiaalkeuze blijven hangen als de markt om duurzame en slimme oplossingen vraagt. De laagste prijs speelt natuurlijk een rol. Maar het is ook kort door de bocht, want je moet ook kijken naar de langere termijn en dan is een kunststof stelkozijnprofiel een veel betere optie. Simpelweg omdat het niet rot, geen vocht opneemt en daardoor dus een langere levensduur heeft dan een houten stelkozijnprofiel.” Daarnaast is in deze tijd van grondstoftekorten in de bouw en daarop volgende prijsstijgingen een stelkozijn van gerecycled kunststof ook qua prijsstelling een prima alternatief voor hout!

Eenvoudig stelkozijnprofielen bij RecyStel bestellen?

In onze webshop zijn verschillende stelkozijnprofielen te vinden en ook direct aan te schaffen. Wij leveren binnen 3 werkdagen uw bestelling af.