Wat is een stelkozijn eigenlijk? - Montage met stelkozijn - Select Windows Hollands Accent met R-2005

Wat is een stelkozijn eigenlijk?

Een stelkozijn (ook wel stelkozijnprofiel of stelkantstuk genoemd) is een houten of in ons geval een kunststof lat of frame die in de spouw (muuropening) wordt aangebracht en zo de verbinding vormt tussen de buiten- en binnenmuur. Dankzij het stelkozijn zit het uiteindelijke montagekozijn veel steviger in de spouwmuur en worden beschadigingen voorkomen.

Wat is een stelkozijn eigenlijk? - Montage met stelkozijn - Select Windows Hollands Accent met R-2005

Doordat het montagekozijn niet is verankerd in de spouwmuur, is er bijvoorbeeld minder kans op scheuren en schade in de binnenmuur. Bovendien wordt het risico dat het kozijn los gaat zitten weggenomen. De belangrijkste functie van het stelkozijn is echter om een goede en duurzame kierdichting en wind- en waterdichtheid te garanderen en om tocht in de spouwmuur te ondervangen. Daarnaast draagt het stelkozijn bij aan een goede inbraakwerendheid.

 

Houten of kunststof stelkozijnen

Vroeger werd elk stelkozijn gemaakt van hout, dat gemakkelijk te bewerken én ter plekke op maat te zagen is. Tegenwoordig zijn er ook kunststof stelkozijnen leverbaar, die inspelen op de actuele bouwuitdagingen. Niet voor niets wordt kunststof door steeds meer timmerfabrieken én verwerkers omarmd. Om de voordelen van kunststof stelkozijnen goed uit te leggen, gaan we graag een paar jaar terug in de tijd.

Een stukje bouwgeschiedenis…

Alle woningen die na 1930 zijn gebouwd, zijn voorzien van een spouwmuur. Deze spouwmuur bestaat uit een binnenblad, een opening (spouw) van 50-60 mm en een buitenmuur. Om de opening te overbruggen, werd in de gevelopeningen voor de houten kozijnen altijd een houten spouwlat geslagen. Hier tegenaan werd vervolgens het houten kozijn gemonteerd.

RecyStel stelkozijnprofielen - stompe montage

Gemetselde buitenmuren worden na verloop van tijd wat poreus, waardoor vocht en kou in de spouwmuur kunnen trekken en waardoor een koude luchtstroom ontstaat. Om het houten stelkozijn hiertegen te beschermen, werd het jarenlang in de loodmenie gezet. Inmiddels mag loodmenie echter niet meer worden gebruikt. In plaats hiervan worden houten stelkozijnen voorzien van een laag grondverf, wat voor nieuwe uitdagingen op de bouwplaats zorgt. Ook wanneer de stelkozijnen kant-en-klaar gespoten worden aangeleverd. Immers: wanneer een spouwlat in het werk wordt afgezaagd, moet ook de ‘nieuwe’ kop van het houtwerk in de grondverf worden gezet. De meeste timmerlieden doen dit niet omdat zij (1) geen verf bij de hand hebben of (2) onvoldoende tijd hebben om het houtwerk (goed) te laten drogen. Zeker nu doorlooptijden steeds korter worden. Ook de DPC-folie zien zij hierom liever gaan dan komen.

Houten stelkozijnen moeten aan de (natte) buitenzijde worden ingepakt met een vochtkerende DPC-folie, die fungeert als buffer tussen het hout en het vocht in de buitenmuur. Door te werken met kunststof in plaats van hout, is deze extra arbeidsgang niet meer nodig. Bovendien speelt kunststof perfect in op de steeds breder wordende spouwmuren. Vandaag de dag zijn vanwege de toenemende isolatiewaarden spouwafmetingen van 120-150 mm geen uitzondering meer. Om deze ruimtes te overbruggen, is dus veel dikker én duurder hout nodig dan vroeger het geval was. Met de actuele houtprijzen is kunststof dus een aantrekkelijk alternatief, waarbij verwerkers en eindgebruikers van diverse aanvullende voordelen kunnen profiteren.

Alternatief voor watervast multiplex

Wanneer je een bestaand houten kozijn vervangt voor een nieuw houten, aluminium of kunststof kozijn, dan zal ook de bestaande houten stelkozijnlat vervangen moeten worden. Immers zal deze bij het verwijderen van het oude kozijn beschadigen, waardoor hij zijn functie verliest. Veel verwerkers kiezen er nog voor om hiervoor watervast multiplex te gebruiken, dat in verhouding erg duur is. Bovendien blijft bij het zagen van stroken uit plaatmateriaal (standaard lengte: 2,44 of 3,05 meter) enorm veel restmateriaal over, wat in deze tijd zeer onwenselijk is. Daarnaast kost – net als bij de houten spouwlatten – het op maat zagen, in de grondverf zetten en aanbrengen van folies (te) veel tijd.

Kunststof stelkozijnen hebben exact dezelfde functie als houten stelkozijnen en/of multiplex stroken, met als belangrijkste verschil dat de kunststof stelkozijnen niet (voor)behandeld hoeven worden. Kunststof is uitstekend bestand tegen weersinvloeden, tocht en vocht. Een kunststof stelkozijn kan bijvoorbeeld niet rotten of schimmelen, omdat het geen vocht opneemt. Ook hoeft het materiaal niet geschilderd te worden. Wie investeert in kunststof, investeert dan ook in korte doorlooptijden, minimaal onderhoud én een zeer lange levensduur.

Stelkozijnen, ook in nieuwbouwprojecten

Behalve in renovatieprojecten zijn stelkozijnen ook aan te bevelen in nieuwbouwprojecten. Een belangrijk aanvullend voordeel hier is dat de daadwerkelijke montagekozijnen pas aan het eind van het project geplaatst hoeven worden, waardoor het risico op beschadigingen door vers gips, metselspecie en/of beton niet meer aan de orde is. Daarmee gaan duurzaamheid, gemak én een onberispelijke uitstraling perfect hand in hand.

Snelle levering vanuit RecyStel webshop

RecyStel Kunststof Stelkozijnprofielen en het clicksysteem zijn snel leverbaar. In onze webshop staan de diverse stelkozijnprofielen én hun eigenschappen overzichtelijk weergegeven. Alle producten zijn uit voorraad leverbaar. Vandaag besteld, is over 3 werkdagen in huis.