Duurzaam renoveren met RecyStel stelkozijnprofielen

Voor ieder gebouw een passende, duurzame oplossing

In de florerende renovatiemarkt worden, net als in de nieuwbouw, de eisen rondom het naadloos afdichten van naden en kieren in de gevel steeds strenger. RecyStel biedt een uitgebreid assortiment duurzame en circulaire kunststof stelkozijnprofielen voor houten, kunststof en aluminium kozijnen. “Van koudebruggen is met onze stelkozijnprofielen geen sprake meer”, zegt directeur Theo van Gorkom van RecyStel.

Duurzaam renoveren met RecyStel stelkozijnprofielen

De duurzame stelkozijnprofielen bestaan voor meer dan 95% uit gerecyclede materialen, veelal afkomstig uit oude kozijnen, reststukken en zaagafval. “Het materiaal dat we voor de productie gebruiken, is hoogwaardig PVC, dat volledig vrij is van weekmakers”, zegt Van Gorkom.

Nadat de ingezamelde kunststof is gegranuleerd, wordt tijdens het extrusieproces een speciaal gas aan de stelkozijnprofielen toegevoegd, waardoor zij opschuimen. Van Gorkom: “Het resultaat is een ‘gerecycled geschuimd PVC’ met een goede thermische isolatie. Met een U-waarde van 0,38 W/m²K zijn onze thermische isolatieprestaties tot 40% beter dan bij standaard kunststof.”

Dat maakt de stelkozijnprofielen ook bij uitstek geschikt voor passiefhuisconstructies, Nul-op-de-Meterwoningen en (B)ENG-projecten. “Bovendien kan het materiaal wel tien keer gerecycled worden. “Dat maakt onze stelkozijnprofielen vele malen duurzamer dan hout.”

Gemakkelijke verwerking

De opgeschuimde profielen hebben voor verwerkers wel dezelfde gunstige eigenschappen als hout. “Zij kunnen de stelkozijnprofielen eenvoudig zagen, frezen, boren en andere bewerkingen uitvoeren, zonder risico op scheuren. Het maakt ze ook geschikt voor houtskeletbouwprojecten. Doordat de profielen tot op de honderdste millimeter nauwkeurig geëxtrudeerd worden, zijn er geen variabelen in breedte en dikte. De stelkozijnprofielen kunnen bovendien op exact de juiste lengte worden afgekort”, zo schetst Van Gorkom.

Ander voordeel van de kunststof stelkozijnprofielen is dat ze niet gegrond hoeven te worden.

“Dat is niet nodig, ook de kopse kanten niet na het verzagen van de juiste lengtes. Hiermee spelen we volop in op de actuele eisen op de bouw, waar de doorlooptijden onder grote druk staan. Houten stelkozijnen die zijn afgekort moeten op de kopse kanten altijd nog nabewerkt worden en vormen een potentieel zwakke plek. Onze kunststof profielen hebben die niet.”

Stabiele prestaties

Van Gorkom benadrukt dat het grootste voordeel van kunststof de stabiele kwaliteit is. “Kunststof is ongevoelig voor weersinvloeden, neemt geen vocht op, rot of schimmelt niet en ook van kromtrekken is geen sprake. De kunststof stelkozijnprofielen hebben hierdoor een veel langere levensduur dan houten varianten en vragen aanzienlijk minder onderhoud”, zegt Van Gorkom. “Schilderwerk is niet nodig en er zijn geen beschermende en vochtkerende DPC-folies nodig.”

De stelkozijnprofielen van RecyStel worden standaard geëxtrudeerd in lengtes van zes meter, aanzienlijk langer dan de houten varianten. “Dankzij die handelslengte van zes meter worden naden in het stelkozijnprofiel ook bij grote kozijnafmetingen voorkomen. Een lengte die niet alleen gebaseerd is op de kratafmetingen en vrachtwagens van onze verwerkers, maar een lengte die ook zorgt voor aanzienlijk minder restafval. En omdat wij de productie volledig in eigen hand hebben, kunnen wij op aanvraag ook afwijkende lengtes leveren.”

Grote variëteit

Het assortiment van RecyStel bestaat uit een grote variëteit stelkozijnprofielen met een aanzichtbreedte van 18 tot 21 mm. Deze kunnen zowel in losse lengtes als in grote aantallen besteld worden. De profielen zijn geschikt voor kunststof, houten als aluminium kozijnen en kunnen zeer eenvoudig en snel gemonteerd worden. “Stelkozijnen op basis van RecyStel stelkozijnprofielen hebben een lange levensduur van zo’n 50 tot 75 jaar, waarna zij meerdere keren volledig gerecycled kunnen worden. Zónder in te boeten aan kwaliteit en prestaties. Het maakt onze stelkozijnprofielen een duurzame en milieubewuste keuze.”

Die duurzame eigenschap danken de stelkozijnprofielen ook aan de U-waarde van 0,38 W/m²K. Van Gorkom: “Hiermee is de isolatiewaarde van onze kunststof stelkozijnprofielen tot drie keer beter dan die van hout. En dat is echt een belangrijk voordeel, nu luchtdicht bouwen steeds hoger op de agenda staat.”

 

  • Alle RecyStel stelkozijnprofielen en het clicksysteem zijn uit voorraad leverbaar via de webshop. “We leveren aan professionele verwerkers zoals kozijnspecialisten en aannemers, maar ook aan particulieren. Ook onder die doelgroep groeit de vraag naar goed isolerende en onderhoudsvrije oplossingen”, zegt Van Gorkom.
  • Vandaag besteld, is over drie werkdagen geleverd, zo benadrukt de directeur. “Ook die snelheid is belangrijk voor onze klanten, net als het uitgebreide advies dat onze medewerkers kunnen geven. Voor geïnteresseerden hebben we ook een gratis monsterbox samengesteld die we kunnen toesturen. Die geeft een goed beeld van de keuze aan verschillende stelkozijnprofielen die we bieden.”
  • Recystel is begin 2023 partner geworden van VKG Keurmerk; de branchevereniging voor fabrikanten, leveranciers en verwerkers van kunststof kozijnen.

 

Speciaal voor renovatie

RecyStel biedt voor ieder gebouw en iedere situatie een passende oplossing. “Onze R-2005 bijvoorbeeld is 20,4 centimeter breed en aan beide zijden voorzien van een hoogwaardige zwarte afwerking, waardoor het tweezijdig te gebruiken is. Hierdoor kan nog meer materiaal worden bespaard. En de R-2008-1 en R-2008-2 stelkozijnprofielen zijn speciaal ontwikkeld voor renovatieprojecten. Deze modellen vallen precies over de bestaande spouwlat heen. Daarnaast kan de tweede poot gemakkelijk op maat worden ingekort, zodat de dikte van het stucwerk mooi kan worden opgevangen.”

Snel werken met RecyClick ankers

Om doorlooptijden op de bouw zo kort mogelijk te houden, worden de kozijnen steeds vaker volledig voorbereid en beglaasd op de bouwprojecten aangeleverd. RecyStel speelt met de RecyClick ankers in op deze ontwikkeling. De rvs veersystemen kunnen eenvoudig aan de dagkant van het stelkozijn worden vastgeschroefd. Vervolgens kunnen de kozijnen heel eenvoudig van buitenaf in het stelkozijn worden vastgeklikt.

Van Gorkom: “Groot voordeel van de RecyClick ankers is dat niet meer in het kozijn geboord hoeft te worden, waardoor ook de luchtkamers intact blijven. Kraken door uitzetten of krimpen van het kozijn is bovendien niet meer aan de orde. Een snelle manier van zorgvuldig monteren van de kozijnen dus.”

Financieel voordeel

De prijs van kunststof ten opzichte van hout is inmiddels ook geen kantelpunt meer, zo merken ze bij RecyStel. “Zeker niet met de actuele hoge houtprijzen. Een stelkozijn gebaseerd op RecyStel stelkozijnprofielen is zelfs goedkoper dan bijvoorbeeld een hardhouten stelkozijn. Daar komt dan in de loop der jaren meer financieel voordeel uit voort omdat de profielen geen onderhoud vergen. Niks staat duurzaam renoveren met RecyStel stelkozijnprofielen meer in de weg.”

 

Dit artikel is geschreven door Geert Hilferink voor Raam en Deur Issue 3, 2023