RecyStel Stelkozijn profielen – Onderscheidend in kwaliteit én verwerking

In Nederland worden de eisen rondom duurzaam en energiezuinig bouwen steeds verder aangescherpt. Naast een uitgekiende isolatie van daken, vloeren, muren en ramen is het zorgvuldig afdichten van naden en kieren essentieel om een optimale luchtdichting te garanderen.

 

RecyStel draagt hieraan zijn steentje bij met een assortiment stelkozijnprofielen voor aluminium, houten en kunststof kozijnen, waaraan een speciaal schuimgas is toegevoegd. Dankzij deze toevoeging kunnen de stelkozijnprofielen net zo eenvoudig verwerkt worden als hout. Het materiaal zorgt bovendien voor een uitmuntende thermische isolatie en is daarom bij uitstek geschikt voor passiefhuisconstructies, Nul-op-de-Meterwoningen en (B)ENG-projecten.

Stelkozijnprofielen uit 100% gerecycled PVC

RecyStel is een Nederlandse fabrikant en leverancier van duurzame, isolerende en volledig recyclebare kunststof stelkozijnprofielen. Tot 2019 leverde het bedrijf maatwerk stelkozijnen aan met name aannemers in de woning- en renovatiebouw, projectontwikkelaars in de utiliteitsbouw en ontwikkelaars van passiefhuisconstructies. “Sinds kort is deze dienstverlening aangepast”, vertelt Theo van Gorkom, directeur van RecyStel. “Architecten, projectontwikkelaars en aannemers stellen steeds nieuwe eisen aan het stelkozijnprofiel, waardoor standaardisering niet mogelijk bleek. Waar je houten stelkozijnen in elke vorm kunt frezen en zagen, is dat met kunststof namelijk niet mogelijk. Door de profielen voortaan op handelslengte te fabriceren en te leveren aan kozijnverwerkers, aannemers en timmerbedrijven, kunnen we beter inspelen op de wensen van de markt. Bovendien kunnen architecten, projectontwikkelaars, aannemers én eindgebruikers alsnog profiteren van alle voordelen van 100% gerecycled PVC.”

Onderscheidend in kwaliteit én verwerking

De RecyStel stelkozijnprofielen zijn verkrijgbaar via de webshop op deze website. Kozijnverwerkers, aannemers en timmerbedrijven hebben keuze uit diverse profielvarianten, met een aanzichtbreedte van 18 tot 21 mm, die zowel in losse lengtes als in grote aantallen besteld kunnen worden. Alle stelkozijnprofielen zijn geschikt voor kunststof, houten en aluminium kozijnen, in nieuwbouw en renovatie. “De stelkozijnprofielen worden lokaal geproduceerd uit 100% gerecycled PVC, dat afkomstig is uit oude, gedemonteerde kozijnen en reststukken”, vertelt Van Gorkom. “Dit maakt de profielen vele malen duurzamer dan hout. Ook zijn de thermische isolatieprestaties veel beter. Onze stelkozijnprofielen isoleren tot maar liefst 40% beter dan standaard PVC profielen. Alle stelkozijnprofielen zijn verkrijgbaar in lengtes van 6 meter en eenvoudig op maat te zagen. Een 0,8 mm zwarte coëxtrusielaag zorgt voor een fraaie schaduwlijn tussen het kozijn en de gevel.”

Eenvoudige verwerking, lange levensduur

Bij renovatieprojecten werden tot voor kort vooral traditionele hechthouttoepassingen gebruikt. Inmiddels veroveren de kunststof stelkozijnprofielen R-2005, R-2008-1 en R-2008-2 van RecyStel hier echter steeds meer terrein. Niet verwonderlijk, volgens Van Gorkom, gezien de vele voordelen die de stelkozijnprofielen bieden. “Kunststof is niet vatbaar voor weersinvloeden. Het materiaal rot of schimmelt niet en ook kromtrekken is niet aan de orde. Bovendien zijn de stelkozijnprofielen eenvoudig te monteren, zonder voorboren, gronden, aflakken en/of risico’s op beschadigingen.” De montage van een hoeklijn voor een perfecte aanslag en afwerking is niet nodig, vertelt hij. “De profielen zijn bovendien eenvoudig ter plaatse aan te passen en op maat te maken. Dankzij de handelslengte van 6 meter zijn naden in het stelkozijnprofiel bij grote kozijnafmetingen niet aan de orde. Last-but-not-least hebben de kunststof stelkozijnprofielen een zeer lange levensduur én hoge restwaarde. Behalve in de renovatiemarkt, bieden deze eigenschappen ook flinke voordelen in nieuwbouwprojecten.”

 

Recystel Stelkozijn profielen - Onderscheidend in kwaliteit én verwerking - artikel Vakblad Profiel 2021

*Dit artikel is geschreven door Lieke van Zuilekom en verschenen in Vakblad Profiel, 3 2021