Recystel introduceert innovatief stelkozijn R-2015 op Betondag

Introductie R-2015 – voor de exclusieve appartementen aan de Amsterdamse zuidas werden stelkozijnen handmatig aangepast tot een extra solide uitvoering.

Delen

Spin-off van prestigieus project Kavel 14|16 op Amsterdamse Zuidas

Langs de A10 aan de zuidkant van Amsterdam verrijzen midden tussen de chique kantoren twee al even chique woontorens. Recystel leverde de duurzame, optimaal isolerende en volledig recyclebare kunststof stelkozijnen. Sterker nog: voor de exclusieve appartementen werden ze handmatig aangepast tot een extra solide uitvoering. Een innovatie die vervolgens fabrieksmatig aan de stelkozijnen is toegevoegd: het R-2015-profiel.

De Zuidas is een van de weinige locaties in Nederland waar nog zeer hoogwaardige kantorenbouw wordt gerealiseerd. Het is echt zo’n zeldzaam bruisende hart van ons land, waar handel, dienstverlening en wonen samensmelten. Ik vind het een heel mooie stedelijke ontwikkeling”, zo beschrijft Freek Drop, technisch adviseur bij stelkozijnfabrikant Recystel, de bouw van Kavel 14|16. Project Kavel 14|16 ligt aan de Gustav Mahlerlaan en bestaat uit de nieuwbouw van een parkeergarage en een kantoor (deelproject 1000 Mahler) en anderzijds twee woontorens (deelproject 900 Mahler). Met New York als inspiratie, heeft het gebouw een gevel van bruine gemêleerde baksteen, bovenin voorzien van de zo typisch New Yorks terugliggende torenbekroning, met op de begane grond een ruime open gevel en ruimtes met hoge plafonds voor winkels en horeca. De hoge woontoren telt 22 verdiepingen en de laagbouw 9 verdiepingen met totaal 127 appartementen en een commerciële plint van 1.100 m². In de top van het gebouw komen totaal 48 riante koopappartementen met grote terrassen en uitzicht over de stad.

Speciale instortveter

De afgelopen jaren is er een hechte samenwerking ontstaan tussen Recystel en Boele & van Eesteren, een van de twee partijen binnen de bouwcombinatie en onderdeel van VolkerWessels, aldus Drop: “De oorspronkelijke opdracht aan ons was het leveren van kunststof basisstelkozijnen, die vervolgens door Westo, de fabrikant van de prefab betonnen sandwichgevelelementen, zouden worden ingestort. Tussen opdracht en uitvoering veranderden de plannen echter nog al, met name omdat de aannemer aangaf nog hoogwaardiger te willen bouwen dan al was voorzien. Wij hebben toen meteen voorgesteld om de vochtkerende DPC-folie te vervangen door een EPDM-slabbe: dikker, duurzamer en tegelijk soepeler in de verwerking. Vervolgens was er de keuze tussen mechanische bevestiging middels nieten of chemisch via verlijmen. We kozen in verband met de absolute wind-, water en luchtdichtheid voor verlijming rondom op het stelkozijn waarna de slabbe wordt vastgemaakt in de bekisting en in het beton wordt ingestort. Daarmee is een goede verankering en dichting optimaal gegarandeerd, en hoeft er later niet meer iemand langs met kitspuit of afdichtband.” Tot slot liet Recystel ook een speciale instortveter extruderen aan de EPDMslabbe die bovenlangs de stelkozijnen wordt bevestigd en extra zekerheid biedt bij de afdichting. Deze speciale slabbe met instortveter voorkomt dat mogelijk van bovenaf komend water naar binnen dringt, en vanuit de spouw keurig aan de voorzijde van de gevel wordt afgevoerd.

Kant-en-klaar kader

Natuurlijk hebben de extra materialen en het bijkomende handwerk een aanzienlijke prijsverhoging met zich meegebracht. En waar een menselijke schakel in het proces zit, neemt ook de faalkans weer toe. De nieuwe constructie betekent vooral een enorme stap voorwaarts in kwaliteit en vereenvoudiging van het prefab bouwproces. Drop: “We hebben al deze ervaringen gebundeld en vertaald naar een nieuw profiel, de R-2015, die met name geschikt is voor verwerking in prefab betonnen sandwichelementen. De R-2015 heeft twee grote voordelen ten opzichte van de bestaande profielen. Allereerst is hij voorzien van een instortflens die in de plaats komt van de normale montageflens, waardoor het stelkozijn bij het instorten niet meer hoeft te worden voorzien van instortankers. Daarnaast is de R-2015 zodanig geprofileerd dat in principe de EPDM-slabbe niet langer nodig is. Het kant-en-klare kader kan dus direct worden ingestort en garandeert een perfecte verankering en waterkering van het stelkozijn.” De innovatie is uitgebreid te bekijken tijdens de Betondag op 19 november aanstaande in de Doelen te Rotterdam op de stand 9 van Recystel. Bovendien is de eerste toepassing al een feit op de internationale studentencampus Little Manhattan aan de Lelylaan in het Amsterdamse Stadsdeel Nieuw-West. “Ons werk stopt niet als onze stelkozijnen de fabriek verlaten. Bij ieder project leveren we toegevoegde waarde en kijken we scherp hoe we onze producten en de toepassing daarvan kunnen blijven vernieuwen. De belangrijkste uitdaging voor ons is het creëren van een duidelijke meerwaarde in het industriële bouwproces.”

(bron: Bouwaktua november 2015)

Delen