Studenten TU Delft maken Hollands rijtjeshuis tot energie neutrale woning

12 feb 2014  Verschillende bouwpartijen ondersteunen het project. GevelNed B.V en Recystel B.V. steunen dit inspirerende project als partner.

Een studententeam van de TU Delft doet met het concept Pręt-ŕ-Loger deze zomer definitief mee aan de Solar Decathlon 2014. Tijdens deze ‘Olympische Spelen voor de duurzame bouw’ zet het team een woning in elkaar die laat zien hoe in Nederland 1,4 miljoen rijtjeshuizen zelf kunnen voorzien in hun energie. Een nieuwe huid met o.a. zonnepanelen en slimme technieken in de bestaande gevel maakt de woning energieneutraal zonder de bewoners van een te grote last te zijn.

Nieuwe huid

Het Delftse team zal in Versailles de originele voorbeeldwoning, uit Honselersdijk (Westland), nabouwen met alle aanpassingen. Behalve de technische verbeteringen gaat het er vooral om dat de bewoners hun typisch Hollandse woning, waar ze aan verknocht zijn, kunnen behouden en meteen een ruimere en betere leefomgeving krijgen. Betaalbaar, sociaal en helemaal duurzaam. Het project heet Pręt-ŕ-Loger, klaar om te bewonen, omdat de bewoners erin kunnen blijven als de renovatie plaatsvindt.

De energiesprong

Het duurzaam maken van een bestaande woning is de opgave van de toekomst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties investeert via het Innovatieprogramma Energiesprong in het nieuwe concept en wil het later toepassen in verschillende wijken in Nederland. De Energiesprong heeft als principe dat de totale lasten van de bewoners na aanpassing netto niet hoger mogen zijn dan voorheen, met als verschil dat de energielasten naar nul gaan bij een hogere hypotheek of huur. De financiële haalbaarheid van Pręt-ŕ-Loger is daarom een belangrijk aandachtspunt.

Partner

Verschillende bouwpartijen ondersteunen het project. GevelNed B.V en Recystel B.V. steunen dit inspirerende project als partner. Mede door de sponsoring van de Schüco kunststof kozijnen van GevelNed en de kunststof stelkozijnen van Recystel, weten de studenten niet alleen een volledig autarkisch huis te maken, maar zorgt het innovatieve systeem er ook voor dat tijdens de werkzaamheden de bewoner zijn huis niet uit hoeft.

Solar Decathlon

De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld en vindt tussen 28 juni en 14 juli plaats in Versailles, naast de paleistuinen van de Zonnekoning. Twintig huizen moeten twee weken zelfstandig functioneren, enkel op zonne-energie. De inzendingen worden op 10 criteria beoordeeld, vandaar de naam Decathlon. Met meer dan 300.000 bezoekers krijgen bedrijven, studenten en universiteiten de kans om hun kennis en producten op een wereldpodium te laten zien. De andere inzendingen zijn nieuwbouwvilla’s of plannen die bestaan uit nieuwbouwtoevoegingen op bestaande panden. 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u mailen naar infoe-mailadrespretaloger.nl of contact opnemen met professor Andy van den Dobbelsteen, Faculteit Bouwkunde tel. 015 – 27 83 563 of Wendy Batist, persvoorlichter TU Delft tel. 015 – 27 88 499 of 06 – 434 68 35 of kijk op www.pretaloger.nl

Nieuwsbrief

Recystel vindt het belangrijk om haar relaties regelmatig te informeren over de actuele ontwikkelingen en nodigt u dan ook van harte uit om zich aan te melden voor de digitale nieuwsbrief.